ARoS Aarhus, Your rainbow panorama Denmark, Olafur Eliasson Danish Art Photos, Architect, Images

Aarhus Kunstmuseum : Your rainbow panorama

ARoS, Danmark, Aarhus Building with Olafur Eliasson Work

Aarhus art museum was designed by Danish architects schmidt hammer lassen

Danish text:

ARoS Aarhus – Your rainbow panorama

Olafur Eliassons mesterværk Your rainbow panorama åbner på ARoS

Fredag den 27. maj 2011 indvies det enestående kunstværk Your rainbow panorama officielt på taget af kunstmuseet ARoS i Aarhus. Fra lørdag den 28. maj klokken 10 får publikum adgang til værket, der er en donation fra Realdania.

Det er den dansk/islandske verdenskendte kunstner Olafur Eliasson, der har skabt det permanente kunstværk som en cirkelformet 150 meter lang og tre meter bred rundgang udført i glas i alle spektrets farver. Det spektakulære kunstværk har en diameter på 52 meter og er monteret på slanke søjler 3,5 meter over museets tagflade.

Your rainbow panorama at kunstmuseet ARoS i Århus :
Your rainbow panorama at kunstmuseet ARoS i Aarhus
photo © Ole Hein Pedersen

Museets gæster vil via trapper og elevator have adgang op til det store kunstværk. Den besøgende kan her begive sig på en sansevandring gennem det cirkulære panoramiske forløb med udsyn til den omkringliggende by og bugt. Under det ”svævende” kunstværk er selve tagfladen og dens cirka 1500 kvadratmeter blevet beklædt med træ, så tagfladen udgør et enestående rekreativt område og en udsigtsplatform for museets gæster et halvt hundrede meter over gadeniveau. Your rainbow panorama vil være synligt fra lang afstand, og da man ser forskellige farver alt efter, hvor i byen man befinder sig, fungerer værket som et kompas. Om natten er Your rainbow panorama oplyst indefra af spots i gulvet.

Your rainbow panorama at Aarhus Kunstmuseum: ARoS Aarhus Art Museum
Your rainbow panorama at kunstmuseet ARoS i Aarhus
photo © Ole Hein Pedersen

Olafur Eliasson beskriver projektet med følgende ord:

”Your rainbow panorama går i dialog med den eksisterende arkitektur og forstærker det, der i forvejen er givet, nemlig udsigten over byen. Jeg har skabt et rum, der nærmest udvisker grænserne mellem indenfor og udenfor – hvor man bliver lidt usikker på, om man er trådt ind i et værk eller ind i en del af museet. Denne usikkerhed er vigtig for mig, da den opfordrer folk til at tænke og sanse ud over de dimensioner, de er vant til at begå sig i”.

Your rainbow panorama at ARoS Aarhus Art Museum:
Your rainbow panorama at ARoS Aarhus Art Museum
photo © Ole Hein Pedersen

Vartegn for Aarhus

Som et vartegn for kunsten svæver den mangefarvede glorie over schmidt/hammer/lassen architect’s kubiske bygning og synliggør, at ARoS-bygningens arkitektoniske koncept er bygget over Dantes ”Den Guddommelige Komedie”: Nederst de ni kredse i Helvede, rejsen op af Skærsildsbjerget, afsluttende opadtil med det fuldkomne i Paradiset.

Your rainbow panorama at ARoS Aarhus Art Museum:
Your rainbow panorama at ARoS Aarhus Art Museum view
photo © Ole Hein Pedersen

Efter en international konkurrence vandt Olafur Eliasson i 2007 projektet om at omforme ARoS’ tag og fuldende bygningens koncept. Dommerne begrundede blandt andet valget af Your rainbow panorama med, at værket ville blive et stærkt identitetsskabende vartegn for ARoS og Aarhus by og en unik, kunstnerisk og arkitektonisk seværdighed af internationalt format.

Byggeriet af det omfattende kunstprojekt blev indledt i maj 2009 og i sommeren 2010 begyndte installationen af den nu fuldendte rundgang. Kunstværket har kostet 60 mio. kroner og er finansieret af Realdania, mens tagterrassen er finansieret af Købmand Herman Sallings Fond. Aarhus Kommune er som ejer af museumsbygningen bygherre på projektet.

OM OLAFUR ELIASSON

Olafur Eliasson – designer of Your rainbow panorama at ARoS Aarhus:
Olafur Eliasson
photo © Olafur Eliasson

Dansk/islandske Olafur Eliasson (f. 1967) bor og arbejder i København og Berlin. I 1995 etablerede han Studio Olafur Eliasson i Berlin, hvorfra han med en stab på cirka 45 arkitekter, håndværkere og teknikere skaber nye dialoger mellem kunsten og dens omgivelser. Eliassons praksis er karakteriseret ved hans stadige undersøgelser af forholdet mellem rum, sansning og krop, og mange af hans værker tager afsæt i naturelementer som luft, lys, is eller vand.

Han blev uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi i 1995 og fik sit internationale gennembrud med udstillingen The weather project på Tate Modern i 2003. Eliasson har lavet adskillige projekter i det offentlige rum, herunder Green river, 1998, Serpentine Gallery Pavilion 2007, London, designet med den norske arkitekt Kjetil Thorsen, og The New York City Waterfalls i 2008. Som professor ved Universität der Künste Berlin grundlagde Eliasson i 2009 en skole kaldet Institut für Raumexperimente.

BOGUDGIVELSE

I forbindelse med åbningen af Your rainbow panorama udgiver ARoS med støtte fra Realdania en gennemillustreret bog om projektet. Den indeholder blandt andet et interview om kunstværket med Olafur Eliasson samt en tekst om værket forfattet af professor Carsten Thau, Det Kongelige Danske Kunstakademis arkitektskole, samt fotos af tilblivelsesprocessen og det færdige værk. Bogen kan efter åbningen købes i ARoS Shoppen.

Your rainbow panorama – ARoS Aarhus Kunstmuseum images / information from ARoS Aarhus Kunstmuseum

ARoS Building : text in English re this Danish art building

ARoS Aarhus

ARoS : Aarhus Kunstmuseum by schmidt hammer lassen architects

Århus Kunstmuseum Århus Kunstmuseum Aarhus Art Museum Building

Your rainbow panorama Denmark Your rainbow panorama Denmark Olafur Eliasson Work Århus Kunstmuseum
photos © Adrian Welch, Jul 2008

ARoS The Next Level in Aarhus

Location: Århus Kunstmuseum, Aarhus, Jutland, Denmark, northern Europe

Architecture in Denmark

Jutland Architectural Projects

Aarhus Architecture Designs – chronological list

Aarhus Architecture Walking Tours

Olafur Eliasson design : Harpa – Reykjavik Concert Hall, Iceland
Harpa
photo Courtesy of Harpa © Hörður Sveinsson

Aarhus Buildings – Selection

Aarhus Architecture Designs – recent architectural selection on e-architect:

NEURO
Design: BIG-Bjarke Ingels Group
Neuroscience Center Aarhus Jutland
picture courtesy of architects office
Neuroscience Center Aarhus

Nørregade Project in Aarhus
Design: Reiulf Ramstad Arkitekter
Nørregade Aarhus building design
image © Reiulf Ramstad Arkitekter
Nørregade 6, Aarhus: Nørreport Housing

School of Business and Social Sciences at Aarhus University
Design: AART
School of Business and Social Sciences Aarhus University
image from architect practice
School of Business and Social Sciences, Aarhus University

Århus Rådhus – The Town Hall, Key building in Aarhus : Arne Jacobsen

Aarhus Concert Hall

Aarhus Masterplan

Comments / photos for the ARoS Århus Kunstmuseum, Jutland, Denmark design by Danish architects schmidt hammer lassen with Olafur Eliasson artwork page welcome